ISTORIJA

Dragoljub Milosavljević Stranac,je u svojoj knjizi „100 godina Leskovačkog sporta“ zabeležio podatak da se odbojka u Leskovcu igrala do 1962. godine.
30 godina kasnije, 6. Maja na osnivačkoj skupština formiran je odbojkaški klub Dubočica. Grupa zaljubljenika u odbojku na čelu sa Vladimirom Bulatovićem, zajedno sa Nenadom Špakovskim, krenula je u stvaranje odbojkaškog kluba.

Veliku pomoć pružio je profesor Dragan Dimitrijević, koji je ustupio halu Gimnazije za održavanje treninga, a ujedno je bio izabran i za prvog predsednika odbojkaškog kluba Dubočica.

Na jugu Srbije, sem Niša koji je tada igrao Prvu ligu, nisu postojali odbojkaški klubovi, pa samim tim nije ni postojalo takmičenje u kome bi učestvovao novoformirani tim iz Leskovca. Leskovčani su tada krenuli u akciju formiranja timova u južnoj Srbiji.

Animirani su centri: Vranje, Surdulica, Lebane, Bojnik i Vlasotince, koji su zajedno sa Leskovcem formirali Međuokružnu odbojkašku ligu od 6 klubova.

Veliku ulogu odigrao je, tadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Tomica Jelenković koji je zajedno sa generalnim sekretarom Draganom Tadićem i Dušanom Kesarom, prisustvovao osnivačkoj skupštini. Paralelno sa osnivanjem klubova, osnovan je i Međuokružni odbojkaški savez, gde je za prvog predsednika izabran gospodin Milun Dinić, koji i dan danas funkcioniše. Nedugo zatim osnovana je i sudijska organizacija uz veliku pomoć Dragana Grbića, koji je u to vreme bio predsednik sudijske ogranizacije Jugoslavije.

OK Dubočica već naredne sezone prelazi u veći rang i svoje takmičenje nastavlja u Republičkoj ligi – Istok. Za generalnog sponzora dolazi firma „Nevprom“ i njihovim dolaskom poklopio se početak zlatnog doba odbojkaškog kluba.
Za predsednika je izabran Miodrag Cvetković, ujedno i direktor firme „Nevprom“.

Klub je nosio ime „Nevprom“ od takmičarske sezone 1992/1993. pa sve do 1997/1998. 

OK Dubočica s ponosom može reći da su velika imena bila u klubu, a ističe se Goran Janošević, koji je bio igrač i trener, inače bivši reprezentativac Jugoslavije i bivši igrač „Mladosti Montera“ iz Zagreba.

 

Od samog početka, takmičenja u Međuokružnoj ligi, posle toga i Republička liga – Istok, dovođenjem Gorana Janoševića i osvajanjem prvog mesta u Republičkoj ligi, OK Nevprom ulazi u viši rang – Jedinstvenu Republičku ligu.

Jedan od legendi kluba bio je i bivši generalni sekretar Vladimir Savić – Sava, zaljubljenik u odbojku, prepun entuzijazma koji nije štedeo sebe i koji je život izgubio baš na odbojkaškom terenu na utakmici protiv OK Timoka iz Zaječara u taj-brejku pri rezultatu 2:2 u setovima.

Sem pomenutog Gorana Janoševića, igaro je Stojan Kovačević koji je bio odbojkaš Crvene Zvezde, Goran Pjakić iz Ribnice, Aleksandar Višnjevac, Dragan Tomasović, Zoran Todorović i drugi, ali je i Dubočica za ovih 30 godina dala dosta Superligaških igrača. Među prvima koji se otisnuo u tim vodama bio je Miodrag Krasić koji je igrao za Crvenu Zvezdu, Miloš Polić koji je bio član Vojvodine, Uroš Bulatović koji je igrao za Partizan, Lazar Dodić Crvena Zvezda, Žarko Veličković i Aleksandar Tošović koji su igrali za Budvansku Rivijeru.
Igrači koji su takođe ostavili dubok trag u klubu: Mika Ivković, Vladica Marinković, Neša Trajković, Boža Stojiljković, Igor Stamenković, Igor Pejčić, Miloš Lajović, Ivica Ivanović i drugi.

Generacije koje su iznele odbojku i ostavile dubog trag u klubu: Aleksandar Živković – Bibac, Nenad Špakovski – Špaka veteran Leskovačke odbojke i začetnik, zajedno sa Bulatovićem, odbojke u Leskovcu, Dejanu Dimitrijeviću – Đura, Goranu Glušcu, Milošu Diniću – Dinke, Marjanu Nikoliću – Maxa, Vladi Stankoviću, Žaretu Veličkoviću – Macan, Milan Milenković – Ćići, Nikola Stojković,  Miloš Mića Krstić, Dragan Stanisavljević – Stanka, Dragan Popovič – Pop, Rade Rnjaković, Goran Perović i drugi.

OK Dubočica je došla do Super lige, koja je obuhvatala veliku teritoriju države. Kasnije iz te Super lige, najveći uspeh koji klub postiže je ulazak u Prvu ligu. Predsednik odbojkaškog kluba Dubočica, sa odlaskom generalnog sponzora Nevprom, postaje Miloš Polić a za trenera je postavljen Marjan Nikolić.